Hoe kies je een slaapmatje

Slaapmatten spelen twee zeer belangrijke rollen voor een goede nachtrust in de buitenlucht: demping en isolatie.

Hoewel het misschien lijkt alsof een comfortabele ondergrond om op te slapen de nuttigste functie van een matje is, is het vermogen om je 's nachts warm te houden vaak nog belangrijker.

Hier lees je hoe je een slaapmat kiest voor kamperen of backpacken:

Soorten slaapmatten: Leer meer over de drie basistypen slaapmatten en hoe ze presteren: lucht, zelfopblazend en schuim met gesloten cellen. Beoogd gebruik: Bepaal voor welke activiteit je matje bedoeld is: backpacken, autokamperen, winterkamperen, enz. Warmte (R-waarde): Het vermogen van een matras om warmteverlies naar de grond tegen te gaan wordt gemeten als R-waarde-hogere R-waarden zijn warmer. Slaapsysteem : Of je je comfortabel voelt bij een bepaalde temperatuur hangt af van vele andere variabelen, waaronder de temperatuurwaarde van je slaapzak. De juiste combinatie van matje en slaapzak in uw slaapsysteem is essentieel om warm te blijven. Eigenschappen: Beslis welke andere eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn: gewicht, demping, grootte, opblaasgemak en meer.

Soorten slaapmatten

Luchtkussens

Luchtkussens zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen, van lichtgewicht die ideaal zijn voor backpacken tot extra dikke die zeer geschikt zijn voor glamping. De meeste luchtkussens bevatten nu isolatie en/of reflecterende materialen om de warmte te verhogen. Veel luchtkussens zijn voorzien van alternatieve opblaasmethodes, zodat u uw adem kunt sparen.

Voordelen: Luchtkussens zijn ongelooflijk comfortabel en lichtgewicht en het meest compacte type pad wanneer verpakt. U kunt de stevigheid van de matras aanpassen door lucht uit het ventiel (de ventielen) te halen of toe te voegen. De ontwerpen en het beoogde eindgebruik variëren sterk. Zorg ervoor dat de matras die u kiest een R-waarde heeft die geschikt is voor de omstandigheden die u verwacht.

Nadelen: Luchtkussens zijn meestal duurder naarmate ze lichter en compacter zijn. Ze kunnen doorprikt of gescheurd raken (dit komt het meest voor wanneer u een tent deelt met honden), maar reparaties ter plaatse zijn mogelijk als u de juiste reparatieset bij u hebt.

Luchtkussens hebben de neiging aan te voelen alsof ze lucht verliezen als de buitentemperatuur schommelt, dus controleer en pas de stevigheid aan vlak voordat u gaat slapen. Vocht uit de adem kan binnenin opgesloten raken, wat uiteindelijk kan leiden tot slechtere prestaties of problemen met bacteriën of schimmels. Het gebruik van een handpompje helpt om vochtophoping te voorkomen, net als het uitrollen van het kompres met het ventiel (de ventielen) open.

Sommige luchtkussens maken een luid, knisperend geluid als u zich verplaatst, wat vervelend kan zijn voor uzelf of uw tentgenoten. Ook dit is een goede reden om luchtbedden in een winkel uit te testen.

Zelfopblaasbare matten

Zelfopblazende kussens bieden een combinatie van open-celschuim isolatie en lucht. Door het openen van het ventiel (de ventielen) zet het schuim uit en komt er automatisch lucht bij. Sommige zijn speciaal ontworpen voor rugzakreizen en kunnen in de lengte worden opgevouwen en vervolgens opgerold zodat ze in uw rugzak passen. Andere zijn ontworpen voor kamperen in de auto en worden opgerold zonder ze op te vouwen. Zelfopblazende kussens bieden u een breed scala aan opties voor warmte, grootte en kosten.

Voordelen: Ze zijn comfortabel en redelijk compact, ze bieden uitstekende isolatie, en u kunt hun stevigheid aanpassen door lucht toe te voegen of af te geven. Ze zijn over het algemeen duurzamer dan luchtkussens.

Nadelen: Ze zijn zwaarder en duurder dan eenvoudige schuimkussens, en niet zo compact als luchtkussens. Ze kunnen doorprikt of gescheurd worden, maar reparaties ter plaatse zijn niet moeilijk.

Gesloten-cel schuim Camping Matten

Deze eenvoudige rugzak- en campingkussens zijn gemaakt van dicht schuim, gevuld met kleine gesloten luchtcellen. Ze worden meestal opgerold of in een Z-vorm gevouwen.

Voordelen: Ze zijn licht, goedkoop, duurzaam en bieden een consistente isolatie in alle omstandigheden. U hoeft zich geen zorgen te maken over lekrijden of lekken. Ze werken uitstekend onder andere soorten pads om de isolatie te verbeteren en lekken te voorkomen. Dit zijn de enige pads die je aan de buitenkant van je rugzak kunt dragen zonder bang te hoeven zijn voor beschadiging. Ze kunnen ook dienst doen als zitkussen in het kamp.

Nadelen: Ze zijn minder comfortabel. Ze zijn relatief stijf en stevig, en zijn vaak omvangrijk.