Hoe koop je de juiste tent?

Kamperen kan een hechte ervaring zijn die u herinneringen bezorgt die u de rest van uw leven koestert - maar één manier om te garanderen dat uw kampeertrip mislukt? Een ondermaatse of ongeschikte tent. Tenten waarin uw uitrusting niet past, die regen of muggen doorlaten, of die door een slechte fabricage uit elkaar vallen, zijn over 20 jaar misschien een leuke anekdote, maar in het heden zullen ze u alleen maar ergeren en u geen waar voor uw geld bieden. Als u niet zeker weet waar u op moet letten bij het kopen van een tent, geen zorgen; deze gids is er om u te helpen.

De eerste dingen eerst

Als u een tent gaat kopen, is het belangrijk te beseffen dat er geen gestandaardiseerde maten zijn voor de fabricage van tenten. Wat de ene fabrikant een tweepersoonstent noemt, noemt de andere een éénpersoonstent, enzovoort. Beginnen met de grootte is een goede manier om te beginnen. De beste tenten voor gezinnen hebben veel ruimte nodig, zowel voor uw eigen lichaam als voor de kleding en benodigdheden die u in de tent wilt bewaren.

Pakken, slaapzakken en voorraden nemen ruimte in beslag. Een goede vuistregel is een grotere maat aan te houden dan de fabrikant aanbeveelt: als op een tent staat dat hij voor vier personen is gemaakt, is hij ongeveer geschikt voor twee personen. Een gezin van vier of meer heeft een tent nodig die voor minstens zes personen is gemaakt. Als u met kinderen kampeert of tieners hebt die echt privacy willen, overweeg dan een tent met kamers of gescheiden ruimtes, zodat terugtrekken mogelijk is. Het is ook een goed idee om een tent te kopen waarin iedereen in zijn slaapzak kan slapen zonder de wanden aan te raken, om te voorkomen dat u het 's nachts koud krijgt of nat wordt. Zelfs met een uitstekende ventilatie kan er in een tent nog condensvorming op de binnenwanden optreden - en het omgekeerde is ook waar; om koel te blijven in een tent kan het nodig zijn een tent van een bepaald materiaal te kiezen en de beste praktijken toe te passen.

De maat opnemen

Voordat u gaat winkelen, moet u weten hoe lang iedereen op reis is en hoe de tentafmetingen er op de grond uitzien. Als u een geliefde tent hebt die u wilt vervangen, weet dan wat de afmetingen zijn; als u een nieuwkomer bent, doe dan onderzoek. Uw vriend van 1,80 m zal u dankbaar zijn dat u geen tent hebt gekocht die hem vreselijke rugpijn bezorgt als hij probeert op te staan. Als u deze getallen in gedachten hebt, let dan op een aantal belangrijke details bij de keuze van uw tent: de piekhoogte of het hoogste punt, zodat u weet hoe hoog de tent werkelijk is, de afmetingen en plattegrond van de vloer, en het volume, dat kleiner is als de tent steile, schuine zijden heeft. Deze geven u een nauwkeurig beeld van het interieur en hoeveel ruimte u werkelijk zult hebben.

U moet ook rekening houden met het gebruik van de tent. Gaat u de tent regelmatig van de auto naar de kampeerplek slepen, meenemen op trektochten of er in het algemeen mee rondzeulen? In dat geval wilt u de tent misschien iets lichter of gemakkelijker te dragen maken. Als u de tent echter gewoon uit de auto rolt en op zijn plaats zet, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken over de draagbaarheid.

Seizoengebondenheid

Welke seizoenen verkiest u om te kamperen, en van welke omstandigheden en omgeving geniet u? Wind, regen en sneeuw zijn te overzien, maar dan moet je wel eerst de juiste tent hebben.

Tenten worden over het algemeen op basis van het seizoen ingedeeld. Tenten voor een enkel seizoen zijn erg dun en goedkoop, en houden geen enkel weer buiten, behalve een licht briesje. Over het algemeen worden 3-seizoenstenten sterk aanbevolen voor kampeerders die niet in de sneeuw of op ijs gaan, omdat ze kou, regen en wind kunnen verdragen. Als u toch wilt kunnen kamperen in de winter, ga dan op zoek naar tenten van 3-4 en 4 seizoenen, die zwaarder en steviger zijn en ontworpen om in de bergen te kunnen kamperen in zeer koude seizoenen.

Lakens, stokken en luifels

Een van de beste, en meest elementaire, tips voor het kopen van een tent is te weten wat de verschillende onderdelen zijn en hoe ze werken. Een opblaasbare tent is bijvoorbeeld gemakkelijker en sneller op te zetten dan een tent op stokken, die doe-het-zelf wordt opgebouwd met behulp van stokken en hard werken. De eerste optie is beter als je jonge kinderen hebt met een lage verveeldrempel, maar tieners vinden het misschien een uitdaging om een ouderwetse stoktent in elkaar te zetten.

Als u naar een plek gaat met onvoorspelbaar weer, is snelheid geboden voor het geval er plotseling onweer losbarst. Wat materialen betreft, zijn de meeste tenten tegenwoordig gemaakt van synthetisch nylon, en hoe lager het aantal deniers, hoe lichter het materiaal. U kunt kiezen uit glasvezel of aluminium stokken; glasvezel is breekbaarder, maar zorg er in beide gevallen voor dat uw uitrusting ook reserveonderdelen bevat voor het geval er een ongeluk gebeurt.

Het is aan te bevelen een tent te kopen met een grondzeil dat al stevig en professioneel is vastgenaaid, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het moeilijk opzetten van een tent terwijl een los grondzeil nat of stoffig wordt. Regenflappen over de bovenkant van de tent houden de regen buiten, dus koop een tent met een groot, betrouwbaar grondzeil. Tentkamperen met uw gezin? Overweeg een veranda of een soortgelijke waterdichte ruimte. Je kunt er natte spullen in opbergen, koken als het slecht weer is en je hebt een overdekte ruimte die verschilt van waar je slaapt.

Test het water

Als u de kans krijgt om een geassembleerde tent te testen voordat u hem koopt, moet u hem grondig onderzoeken - wees niet verlegen. Tentverkopers verwachten dat u bijvoorbeeld gaat liggen om te zien hoeveel ruimte u tijdens het slapen hebt. Als u een tent hebt gekocht, moet u ten minste één keer oefenen met de montage voordat u echt de natuur in gaat, zodat u op vakantie niet met onbekende instructies hoeft te worstelen. Waar u ook heengaat, zorg dat u altijd een reparatieset bij u hebt, zodat u voorbereid bent als uw perfect in elkaar gezette tent toch stukgaat. Al snel zal uw pas gekochte tent aanvoelen als een deel van de familie.